Monday, 10 October 2011

Halo Moon - Bulan yang Cantik pada Tarikh yang Cantik

Malam tadi siapa yang dapat tengok bulan memang dia adalah orang yang beruntung termasuklah aku. Subhanallah. Bulan malam tadi cantik sangat. Bulan purnama yang dikelilingi oleh satu bulatan yang agak besar juga. Siapa yang tiada kesempatan untuk melihatnya secara 'live', pergh, memanglah rugi.

Aku yang duduk kat bilik terus turun ke tanah lapang sebab nak tengok bulan yang bapak cantik tu. Hehe. Ayat memang tak nak blah kan. Sebab kecantikkannya memang tak dapat nak diluahkan dengan kata-kata. Maha suci Allah.


Inilah dia bulan yang aku maksudkan tu. Memang cukup cantikkan. Aku pun sebelum ni tak pernah lagi tengok bulan macam ni. Inilah first time aku tengok. Sebelum terjadinya halo moon ni, terdapat kalimah Allah pada bulan tersebut. Hebatnya kuasa Allah kan.


Korang boleh melihatnya dengan jelas terdapat kalimah Allah pada bulan yang dibentuk melalui awan. Tarikh kejadian berlaku ialah pada 9 Oktober 2011 bersamaan 9.10.11.

Ramai yang tertanya-tanya. Macam mana boleh terbentuknya bulatan pada sekeliling bulan tu? Ramai yang menganggap ini adalah gerhana bulan tapi sebenarnya tidak. Ia merupakan Halo Moon.

Halo Moon terjadi kerana terdapatnya hablur ais disekitarnya. Cahaya bulan memantulkan cahayanya pada hablur ais yang ada dan terhasillah gegelung disekitarnya. Sebenarnya sama juga seperti mana kejadian pelangi di mana selepas hujan, cahaya matahari memantulkan cahayanya ke dalam air dan terhasillah pelangi, kan? (Untuk pengetahuan lanjut sila rujuk buku Fizik masing-masing. Haha!)

andaikan sun tu adalah moon. kehkehkeh






Sunday, 25 September 2011

Kebijaksanaan Meniru Dalam Exam




Dulu, masa zaman aku sekolah, bila time exam je aku suka meniru.
Aku rajin meniru.
Tak kiralah masa tu ujian bulanan ke, peperiksaan akhir tahun ke, akan aku meniru jugak!
Sebab apa?
Sebab aku ni tak suka menghafal.
Lagi-lagi kalau dia tanya pasal definition dan istilah-istilah segala bagai.

So, malam sebelum aku exam, aku akan buat nota ringkas untuk aku seludup ke dalam dewan exam.
Satu kertas tu penuh dengan segala bagai nota yang ada.
Aku memang suka duduk kat bahagian tepi belakang.
Sebab line untuk aku meniru memang clear lah.

Alhamdulillah, tak pernah pulak aku kantoi.
Bila dah siap aku pas-pas kan nota aku tu kat kawan-kawan aku.

.............................................

Sekarang ni aku dah besar.
Aku sedang belajar di IPT.
Bila ada kuiz, test, aku meniru jugak.
Tak lah tiru banyak.
Aku tiru sikit je.

Tak percaya?

Sebab masa aku sekolah menengah dulu, aku selalu meniru sampai aku dah naik hafal dengan apa yang aku tiru.
Bila aku naik IPT, soalan yang seakan-akan sama keluar dalam aku punya kuiz dan test.
So, aku boleh jawab dengan senang hati.

Bagi aku, tak salah kalau aku nak meniru time exam.
Haha!
Aku tahu, mesti ramai yang kata benda ni salah.
Tapi, macamlah korang tak pernah meniru.
Kan?

Bila aku meniru, aku boleh jawab.
Aku kirakan, masa aku tengah ada exam tu aku sedang mengulang kaji.
Haha!
Nak study kat rumah memang tak sangatlah.
Baca sekilas je.
Mana nak masuk otak sangat.

Lecturer A aku tak kisah aku nak meniru.
Dia ni seorang ustaz.
Sungguh, dia tak kisah kami meniru.
Malah dia sengaja bagi peluang untuk kitorang meniru.

Lecturer B aku kata, jangan meniru.
Nanti ilmu tak berkat.

Aku tak tahu kenapa aku tak setuju dengan kata-kata Lecturer B aku.
Kalau bukan disebabkan aku meniru, aku takde berada di sini, di IPT.

Bagi aku, meniru itu tak salah selagi kau tak meniru semasa di dalam peperiksaan besar macam peperiksaan akhir tahun, SPM dan sebagainya.
Nak tiru, tiru masa test dan kuiz tu kira okey lagi dan takdelah kesalahan besar bagi aku.

Kesimpulannya, bila aku meniru, aku dapat ingat apa yang aku tiru.
Then, bila exam final, aku dapat jawab apa yang aku ingat.

Korang, salah ke apa yang aku buat?
Nak bagi nasihat?
Sila tinggalkan di bahagian komen.
Terima kasih!

Hahahahahahahahahahahahahaha......

Monday, 19 September 2011

Belia Masa Kini


Belia zaman sekarang:


..tak suka bangun awal di pagi hari..
..suka mandi sekali sehari..
..suka tak sikat rambut dengan kemas..
..suka tak kemas katil..
..tak suka diarah..
..cepat memberontak..
..nak tunjuk power..
..banyak memberi alasan..
..buat kerja last minit..
..bercinta untuk suka-suka..

..DSLR..

Sunday, 11 September 2011

Kebanyakkan Perempuan Boleh Dipercayai Berbanding Lelaki

hah, lelaki! dah ada awek pun masih nak usha lain.

     Ini mungkin isu debat. Pada zaman sekarang ni, apa-apa hal, memang tak dapat dinafikanlah, golongan perempuan ni lebih / boleh dipercayai. Kalau nak diharapkan lelaki, oh! Maaflah, aku tak mahu cakap. nanti ada pulak yang menghentam aku. Jangan saman aku! Hehe.

     Aku tak nak lah buat intro panjang-panjang. Kalau boleh aku nak terus kepada topik ini. Aku boleh bagi pendapat aku sendiri mengapa perempuan ni boleh dipercayai. Berdasarkan apa yang aku perhatikan :


  1. Terdapat satu kelab atau pertubuhan di mana ia baru ditubuhkan (argh, ayat macam cilake). Paling senanglah, kat sekolah. Para pelajar mendaftarkan diri dalam kelab yang dorang minat. First day datang, mesti ada pemilihan ahli jawatan kuasa (AJK). Dan terang-terang, bila bab pemilihan bendahari, mesti perempuan yang akan dipilih kebanyakkannya. Ini kerana, perempuan ni boleh dipercayai sebab dorang ni amanah, jujur. Kalau bab pegang-pegang duit ni serahkan je kepada perempuan. Kalau nak harap lelaki pegang, hmm, boleh percaya ke? Kang lesap pulak duit tu.
  2. Kalau orang kaya, kat rumah mesti ada pembantu rumah punya atau senang orang panggil, bibik. Biasanya bibik ni daripada golongan perempuan saja. Mana ada bibik lelaki kan. Kenapa majikan suka ambik bibik perempuan? Sebab perempuan boleh dipercayai. Kalau lelaki tu tenaga je lebih tapi nak kemas rumah memang taklah kan sebab malas dan tak boleh dipercayai. Tup-tup, rumah tak berkemas, makan gaji buta, bini orang (bini majikan) yang dirogol. Hehe.
  3. Perasan tak, ada sesetengah tempat belajar seperti sekolah dan IPT (selalunya sekolah), bila perempuan nak pergi tandas berdua, cikgu akan benarkan. Tapi kalau lelaki nak pergi ke tandas berdua, cikgu tak benarkan. Ini sebab cikgu tak percaya bahawa lelaki pergi tandas berdua-duaan dan mesti dia akan terfikir-fikir kenapa. Yela, lelaki ni kan berani. So, perlu ke nak pergi ke tandas berdua di siang hari? Gay ke apa? Ops. Taklah kan. Tapi mungkin mana tahu nak merokok bersama ke? So, memang lelaki ni tak boleh nak dipercayailah walaupun mahu ke tandas. Bukan nak buang air tapi nak merokok. Hoho! Tapi perempuan kebanyakkan pergi tandas sebab nak tengok cermin je. Haha!
  4. Perempuan kalau bab bercinta kebanyakkannya boleh dipercayai. Mengapa? Well, perempuan ni sweet duh! Kalau bab tarikh lahir, tarikh ulang tahun dan apa saja tarikh yang berkaitan semuanya perempuan yang ingat tapi lelaki ni asyik lupa je. Tapi tu takde kena mengenalah dengan boleh dipercayai atau tidak. Tapi pernah tak dengar "women give sex for love, men give love for sex"? Perempuan ni kalau bercinta, bercinta tahap habisanlah. Sungguh-sungguh punyalah. Sampaikan berikan ehem hanya kerana cinta. CINTA! Bukan kerana suka-suka. Sebab perempuan ni kalau dah sampai cinta sepenuhnya, dia percaya sepenuhnya, dia akan berikan apa sahaja (tapi tolonglah jangan buat kalau anda belum menikah lagi). Maknanya, perempuan ini lebih jujur dan boleh dipercayai dalam hubungan berbanding lelaki yang hanya tahu nak seronok je dengan awek.
  5. Suka lepak dengan memberkan? Cuba perhatikan perbualan dorang. Kalau lelaki ni berborak dengan perempuan, asyik nak membongak (menipu) je. Tak boleh nak percaya sangat apa yang lelaki ni cakap. Dorang rasa diri tu cukup cool lah bila menipu. Ya, mungkin bergurau. Tapi yang perempuan ni percaya je apa yang lelaki tu guraukan. Dorang seronok dapat menipu wanita ni. Seronoklah dapat bahan orang. Tak gitu? Lelaki tak boleh nak dipercayai sangatkan?

Mari kita lihat survey mengapa perempuan tidak percaya kepada lelaki zaman sekarang:

"sebab lelaki sekarang banyak melakukan perkara2 yang menghakiskan kepercayaan perempuan kepada mereka..."

"Bukan tak percaya pada lelaki tapi meragui kejujuran lelaki........
Mungkin melalui pengalaman yang dikecewakan lelaki..........
tak boleh salahkan perempuan 100 peratus kan selaluny lelaki yang suka buat hal............
Apapun untuk kaum hawa berhati-hati lah untuk mengenali lelaki........"

"bukan tak percaya, tapi kena berhati-hati...
ye lah, lelaki sekarang ramai yang aggp, tak kesah lah, ramai lagi perempuan kat dunia ni, lagipun perempuan ramai...
hehehehehe...
banyak sangat kes yang boleh m'hpuskn kepercayaan kaum perempuan kat lelaki..."

"bukan tak percaya tapi melalui pengalaman dan pemerhatian orang lelaki susah nak dipercayai...kawan lelaki saya sendiri pun mengaku macam tu...dia kata dalam sepuluh yang lelaki cakap kadang-kadang satu saja boleh percaya...."

"Boleh tak ana katakan...sebaik manepun lelaki zmn sekarang...kita tak boleh percaya...Syaitan berada di mana-mana... nafsu pun ada....
Berdasarkan pengalaman pun ana boleh kata bgtu....
Waktu ana jahil tentang "couple" ana pernah bercouple...memang lah jaga adap semua...tapi couple tu tak ada dalam islam....
Susah nak percaya lelaki sebab ada certain mereka ini mudah berubah....janji beria...tunai tak pernah....
Tapi...perempuan pun ada juga macam itu...jadi...fair dan square.."

"lelaki sekarang ego sebab ramai perempuan dok berebutkn mereka.
hampeh melampau2..eeee"


     Ha, itulah dia. Korang fikirlah sendiri. Tapi zaman sekarang ni, lelaki atau perempuan dah lebih kurang je. Selagi tak matang, selagi itulah nak menipu je kerja. Aduiiiii.

Sumber survey  : ukhwah.com

Wednesday, 7 September 2011

Korek Telinga Itu Haram

   




     Ya, memang itu fakta. Korek telinga itu adalah haram.Pelik dan aneh bunyinya kan. Tapi itu adalah kenyataannya.

     Tidaklah haram dari segi agama. Tapi doktor ada menasihatkan supaya janganlah rajin sangat nak korek-korek telinga. Sebab bila kita korek, taik telinga tu atau dipanggil wax ear akan makin masuk ke dalam dan ke dalam dan lama-lama dia akan menjadi mampat. Sebab tu la korang punya pendengaran agak kurang sikit. Senang kata pekak badaklah sebab taik telinga yang mampat tu dah buat kubu betul-betul kat gegendang telinga korang.

     Orang selalu kata, "tu la kau, aku cakap tak dengar. Pekak! Lain kali koreklah telinga kau tu". No! No! Salah weh! Jangan korek telinga menggunakan cotton buds. Kalau nak guna yang besi tu pun jangan nak korek sembarangan sebab takut nanti terbocor lak gegendang telinga kau.

     Lagi-lagi kalau kita korek menggunakan cotton buds. Ya, stim memang stim sebab gatal kan. Dapat korek, pergh, memang sedap tak hengat dunia punyalah. Tapi, pernah terjadi kes yang kapas cotton buds tu tercabut dan tertinggal kat dalam telinga. Kalau nak keluarkan terpaksalah jumpa doktor pakar.

     Lagi satu, bila guna, kemungkinan akan berlaku telinga bernanah. Sebab cotton buds tu pada kapasnya terdapat bakteria dan kuman-kuman yang kita tak nampak. So, memang senang nak kena jangkitan kuman kat telinga dan seterusnya berlakulah nanah dalam telinga.

     Sebelum nak kena telinga bernanah tu, korang akan rasa telinga korang tu, pergh gatal semacam. Nak je korek-korek. Lalu korang pun dengan pantas pergi ambik cotton buds / besi pengorek telinga tu untuk korek telinga. Masa tengah korek tu, mata pulak terpejam-pejam sebab stim sangat korek telinga yang sedang gatal tu.

     Selepas dah kena macam tu, tak payah nak tunggu lama-lama. Selalunya tengah-tengah malam ketika sedang lena dan enak diulit mimpi, masa tu lah penyakit telinga bernanah akan menyerang. Woho! Memang sakit tak terkira. Masa korek siang tadi memang sedap. Tapi bila ia datang menyerang, sakit yang datang memang tak hengat punya. Korang akan terguling-guling di atas katil sambil memegang telinga sehingga membuatkan korang menangis kesakitan. Ia berdenyut-denyut dan diulangi, sakit tak hengat punyalah.


geli shial!




     So, janganlah nak korek sangat kalau tak nak telinga tu bernanah. Sudahlah sakit terguling-guling, telinga korang juga akan mengeluarkan air secara berterusan. Berterusan! Dalam masa yang sama tu ada rasa gatal-gatal jugak serta akan membuatkan korang mengambil keputusan untuk melegakan kegatalan tersebut dengan mengorek telinga. Makin dikorek, makin sedap. Air nanah juga akan keluar semakin banyak. Risiko untuk pekak adalah tinggi sebab akan menyebabkan gegendang telinga korang berlubang. Masa tu terpaksalah membuat pembedahan kecil dengan memotong sedikit telinga di bahagian belakang. Lupa nak kata, masa korek-korek tu, telinga juga akan mengeluarkan darah bagi barangsiapa yang korek terlalu ganas. Yes!

     Untuk nak ubati penyakit telinga bernanah ni, agak makan masa jugaklah. Mula-mula, korang mesti akan pergi klinik biasa. Ya, tak kisahlah. Tapi lepas tu korang kena jumpa doktor pakar (selalu di Hospital Besar Kuala Lumpur) sebab doktor dari klinik biasa tu yang suruh. Jangan melawan. Pergi jela.

     Bila dah pergi HKL, tunggu lama-lama tu memang perkara biasa. Datang pagi tapi tengahari nanti barulah nama korang dipanggil. Doktor akan cek telinga korang dulu. Tanya dah berapa lama kena, ada pening ke tak, demam ke dan macam-macam lagi.

     Seterusnya kena tunggu lagi untuk kali kedua. Then, barulah korang akan di cek lagi. Doktor akan suruh korang baring. Seterusnya dia akan bersihkan telinga korang dari taik-taik telinga yang mengeras tu. Jangan risau. Tak sakit langsung. Memang sedap berganda sedap dari korang korek telinga sendiri. Dia membersihkan telinga dengan menggunakan air saja. Mungkinlah. Untuk maklumat lanjut sila bertanya sendiri kepada doktor. Haha! Oh ya, doktor akan membersihkan kedua-dua belah telinga korang.

     Selesai! Selepas itu korang akan menunggu pula buat kali yang ketiga untuk mengambil ubat. Depends ubat apa yang doktor nak bagi. Ubat tahan gatal, tahan sakit, ubat titis, dan antibiotik. Itu yang biasanya yang diberi.

     Kemudian, doktor akan tetapkan temujanji dengan korang. Untuk kesihatan telinga jugakan. Dalam dua bulan sekali korang mungkin akan berjumpa dengan doktor yang ditetapkan.

     Kesimpulannya, ini bukanlah karangan mahu pun esei. Tapi jagalah kesihatan telinga korang. Taik telinga tu tak perlu dibersihkan dengan kaedah korek-korek. Nak bersihkan telinga ada caranya tanpa menggunakan cotton buds / besi. Doktor juga ada menasihatkan, bila gatal je jangan segan-segan untuk korek dengan jari. Tak payah nak beli cotton buds. Jimat! Oh ya, semasa sedang menghidap penyakit telinga bernanah (tak tahulah apa nama saintifiknya) jangan bagi air masuk ke dalam telinga. Ini akan menyebabkan penyakit tersebut bertambah teruk.

     So, jagalah telinga tu baik-baik ya. Nanti pekak pulak jadinya. Biar tak cantik, asal jangan pekak. Untuk nak tahu macam mana nak bersihkan telinga dengan kaedah yang betul, tekan sini.


Wednesday, 17 August 2011

Kahwin Cepat atau Lambat




sekadar gambar hiasan







Antara kebaikkan kahwin cepat:

  1.  kemungkinan untuk mendapatkan anak yang ramai adalah tinggi
  2. masih kuat tenaga zahir dan batin untuk menjaga keluarga
  3. umur yang muda tubuh masih lagi bergetah


Antara keburukkan kahwin lambat:
  1. mungkin belum bersedia dari segi mental untuk melaksanakan tanggungjawab
  2. kewangan mungkin belum lagi utuh
  3. tidak dapat berfikir secara matang (darah muda selalu panas je)


"Jangan kahwin lambat-lambat. Kahwinlah masa umur kau muda. Bila kau dah umur 25 tahun tapi kau masih lagi tak kahwin-kahwin, mak risau. Bila mudalah kau masih lagi kuat nak tunaikan tanggungjawab kau. Bila kau kahwin muda, dapat anak, mesti orang ingat yang anak kau tu adalah adik kau."



"Kalau kau dah ada kekasih, jangan nak bercinta sangat. Kahwin terus. Takut nanti jadi yang bukan-bukan pulak, keluarga jugak yang malu. Kalau tak ada duit nak kahwin, cakap kat ayah. Biar ayah yang tanggung. Asalkan korang tak buat dosa. Duit tu nanti bila-bila masa je korang boleh ganti. Yang penting maksiat dijauhkan."



Umur aku tak sampai 20 tahun lagi tapi mak ayah dah suruh kahwin cepat.


Apa cer?







Wednesday, 6 July 2011

Wordless Wednesday #6






Saturday, 2 July 2011

Blogger Mangsa MLM

Ini adalah kisah benar daripada pengalaman seorang blogger berkaitan dengan MLM. Nama yang terkandung hanyalah nama samaran sahaja.
Rina adalah seorang kawan lama yang sudah lama tak keep in touch. Tiba-tiba pada hari itu...

HARI PERTAMA

Waktu malam.
Handphone berbunyi menandakan ada mesej masuk.

Rina : Weh! Esok jom ikut aku pergi keluar.

Fifi : Keluar? Pergi mana?

Rina : Ala, jomlah. Dah lama tak lepak dengan kau doh. Sejak aku dah stop kerja ni aku nak lah jumpa kau, lepak sama-sama dengan kau.

Fifi : Tengoklah macam mana. Pukul berapa?

Rina : Nanti aku bagi tahu okey. Yang penting kau kena setuju nak pergi ke tak.

Fifi : Okey.


HARI KEDUA

Waktu pagi.
Handphone berbunyi menandakan ada mesej masuk.

Rina : Weh, kau jadi tak nak keluar hari ni?

Fifi : Sorry lah. Aku tak nak keluarlah weh. Mak aku tak kasi (sebenarnya malas). Lagipun kau nak ajak aku pergi mana?

Rina : Aku nak ajak kau pergi makan je. Tapi tak apalah kalau kau tak boleh nak keluar.


Waktu malam.
Handphone berbunyi menandakan Rina call.

Rina : Helo, Fifi.

Fifi : Ya?

Rina : Esok jom keluar?

Fifi : La? Tadi baru je kata tak boleh tak kan hari ni kau nak ajak lagi keluar esok? Pergi mana?

Rina : Ala, jomlah. Lama tak jumpa kau doh. Aku rindu kau doh. Kita pergi makan kat Salak Selatan.

Fifi : Ha ya, okeylah.


HARI KETIGA

Waktu pagi.
Fifi sedang berjalan bersama Rina. Tak sangka yang Rina ada membawa seorang kawan. Manakala kawan tersebut membawa seorang lagi kawan.
Kalau tak faham, tengok ni.

Tapi Fifi takdelah nak berkenalan dengan Malik. Masing-masing buat dek je.
Fifi follow je Rina sambil borak-borak.

Fifi : Rina, kau nak ajak aku pergi makan kat kedai mana ni?

Rina : Adalah. Ala, kau ikut jela.

Sebenarnya dalam hati Fifi dah tak sabar lagi dah nak pergi makan.
Dalam kepala hotak dah plan dah nak makan nasi goreng USA dengan air carrot susu.



Fifi : Weh, jauh siot. Mana doh kedainya?

Rina : Jap lagi sampailah. Sabarlah.

Tiba-tiba Rina dan Asmah terus masuk ke sebuah pejabat. Fifi dengan Malik dah pelik dah.
Fifi dan Malik pun ikut jela Rina dan Asmah tu masuk ke dalam pejabat yang berada ditingkat atas.

Fifi : Kata tadi pergi makan?

Rina : Kau duduk jela kat sini jap.

Fifi pun duduk jela kat dalam tu. Bilik tu kira luaslah jugak. Tahu tak macam mana keadaan bila kau pergi seminar? Ha, sebijiklah macam tu. 


Fifi dengan Malik duduk je. Rina pun duduk jugak temankan Fifi. Tapi Asmah takde pulak.

Fifi : Weh, kawan kau mana?

Rina : Dia jumpa orang.

Maka pada petang itu bermula seminar tersebut.
MC itu membebel-bebel mempromosikan produk beliau.
Wah! Bersemangat sekali!

Fifi : Weh, apa ni? Dia promot barang budak sekolah doh. Aku dah habis sekolah dah.

Rina : Ala, kau dengar jela.

Fifi diam je sambil mendengar MC pot pet pot pet. 
Sakit telinga bila beliau berkata, "HEBAT!!!" dengan nada yang kuat sekali.
Lepas dah habis promot produk, beliau dan rakan-rakan seangkatannya mempromosikan, argh!! MLM.

Bila habis je, Fifi terus sumpah seranah dalam hati.
"AKU DAH LAH TAK MAKAN DARI PAGI SEBAB MATI-MATI INGATKAN BUDAK TU BAWAK AKU PERGI MAKAN!"

"BODOH GILA MLM TU, DAH LAH TARGET KORANG BUDAK-BUDAK YANG TAK BEKERJA. SAJA NAK MAKAN DUIT BUDAK-BUDAK." 

"RUPANYA-RUPANYA RINA NAK AKU JADI DOWNLINE DIA SAMPAI SANGGUP MENIPU!!"

Fifi : Asmah, kau join MLM kau bayar RM2488 kan? Berapa kau dapat?

Asmah : I baru je dapat RM300.

Tak balik modal langsung~

Habis lebur duit RM70 aku! Err, bukan aku. Fifi.



Wednesday, 29 June 2011

Wordless Wednesday #5




Monday, 27 June 2011

Meh Kita Diet Beramai-Ramai

     Rakyat Malaysia ni ramai yang gemuk-gemuk. Dah tu pulak ramai yang nak diet. Termasuklah aku yang gemuk dan nak diet sekali. Huhu!

     Tahu tak kenapa ramai yang diet tapi tak berjaya pun turunkan berat badan? Sebab, niat kau nak diet sebab nak kurus, bukan diet sebab nak sihat. Cuba kalau kau psyko fikiran kau tu kepada diet sebab nak sihat. Gerenti akan berjaya punya. Statement ini fakta tau. Aku pernah terbaca kat satu majalah tapi dah lupa lak. Huhu!




     Kalau nak diet kena tahu BMI korang dulu. Barulah boleh target berat badan ideal korang. Kalau belum tahu BMI korang, meh kita ukur sama-sama meh dengan menekan link ini (kau open new tab sendiri).

< 18.5kurang berat badan
18.5–24.9normal
25.0–29.9terlebih berat
30.0–34.9obesiti kelas I
35.0–39.9obesiti kelas II
≥ 40.0 obesiti kelas III

     Amacam? Jom diet beramai-ramai. Tapi sebelum tu kita makan GCB dulu, okey. GCB sedap tau.


Friday, 24 June 2011

Revolusi Laman Sosial

     Dulu laman sosial pertama yang mula-mula sekali ada kat dunia ni apa? Aku tak tahulah sangat. Tapi aku rasa Friendsterlah kot. Zaman pun dah semakin canggih dan sekarang ni laman sosial yang paling gempak sekali yang paling ramai sekali orang main ialah Facebook (FB). Aku tak tahulah apa yang best sangat FB tu. Sekarang aku ceritakan laman mana yang aku first main sampailah sekarang.












     First yang aku main ialah Myspace. Aku start main pun masa aku form 2 tak silap aku. Kawan aku ajak buat, so aku buat jela. Bila dah buat, hah! Hambek ko. Agak gianlah jugak. Menatang yang paling gian aku main ialah menatang ni la sebab aku rajin tukar layouts kejadah semua. Aku belajar HTML code pun dari menatang ni. So, thanks to pakcik Tom sebab buat Myspace. Sekarang disebabkan ada Facebook ramai pulak yang tak nak main MS. Sedih tak?

     Bila dah gian aku dengan ligatnya pergi tubuhkan group. Nama group terpaksa aku rahsiakan. Group tu gila gempak nak mati tapi tak femes pun. Haha! Budak-budak MS tahulah macam mana. Memang semuanya batak-batak time tu.






baru punya

lama punya. aku jumpa kat google. sape punya ntah

     Aku main FS ni pun sekejap je. Aku sign up pun sebab nak try. Bagi aku memang tak best. Langsung tak! Jiwa aku tak kena dengan FS ni. Hehe! Tapi di sinilah aku bertemu dengan stalker aku. (Gila gelimat)














     Tagged (TG) ni pun aku main tak lama jugak sebab banyak orang haprak sangap seks kat sana. Send gambar yang tak sepatutnya dan mesej yang, oh my goatt!! Tak naklah explain. Haha! Bagi aku, tagged paling bahaya kalau aku main. Boleh jadi rosak. Demn.













     Hah! Menatang ni lah yang orang suka dok main. Aku pun tak tahulah kenapa sebab aku takdelah gian sangat main ni. Akaun FB aku pun bertukar-tukar. Tak banyak yang kekal. Hehe. Aku main FB pun sebab nak ping, contact si dia dan nak main game je. Ala, game ni je aku main.



     Jangan lupa add aku sebagai neighbor tau! (Haha! Sempat lagi)

     Aku ada banyak lagi akaun lain macam Twitter, Kawanlah, Salingsapa dan banyak lagi. Tapi tak kan nak cerita satu-satu kan. Habis pecahlah rahsia aku. Hehe! Nak tahu akaun aku yang paling aktif apa?






akaun paling aktif

 Sudi-sudilah follow aku. Aku tak kan segan silu tanya soalan banyak-banyak. Haha!


Wednesday, 22 June 2011

Wordless Wednesday #4



Tuesday, 21 June 2011

Mengejar Fiyan #4

     “Ha, dah balik pun. Mana Esya?”, Tanya Tijah sejurus melihat aku berjalan masuk menuju ke bilik air untuk membersihkan diri. Aku berhenti seketika.
     
     “Err.. Ibu, Esya ada kat bawah. Dia kata belum puas berenang lagi”, selepas memberikan alasan yang aku rasa cukup kukuh, cepat-cepat aku masuk ke dalam bilik air.

     “Abang, pelikkan anak kita tu?”, Tanya Tijah kehairanan kepada suaminya, Rashid.

     “Biarkanlah dia tu”, Rashid yang sedang menonton televisyen hanya menjawab malas.


Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


     Pintu dikuak. Tijah dan Rashid memandang serentak ke arah pintu.

     “Esya rupanya”, Rashid berkata.

     Esya hanya tersenyum. Beberapa saat kemudian Esya bersuara, “Mak Lang, Pak Lang. Ada tetamu”.

     “Kat hotel pun kita ada tetamu jugak ke?”, bisik Tijah kepada suaminya, Rashid.

     Pintu dibuka luas. “Masuklah”, Esya menjemput Azrai masuk.

     Azrai masuk dan bersalaman dengan Tijah dan Rashid. Esya terus masuk ke dalam bilik air. Aku ternampak Esya melintasi bilik. Terus aku memanggilnya.

     “Esya!”, Esya memandangku.

     “Apa? Weh, aku tengah basah ni. Nantilah, okey. Aku nak bersihkan badan sekejap”, terus Esya meninggalkan aku terpinga-pinga. Aku cuma nak tahu siapa yang datang.

     Aku hanya duduk bersila di atas katil. Fikiranku melayang, teringatkan peristiwa tadi.

     “Azrai, kenapa kau dulu kau menghilang dan sekarang kau muncul kembali? Kenapa aku begitu bodoh sampai sanggup menangis kerana kau? Benda ni dah lama berlalu. Tapi luka masih tetap ada”, aku bermonolog sendirian.

     Aku terkejut kerana terdengar bunyi pintu yang terkuak. Esya rupanya. Air mata yang mengalir cepat-cepat aku mengesatnya dengan hujung jari.

     “Aku tahu kau menangis”, Esya bersuara.

     Aku hanya diam. Memandang ke luar tingkap. Tiba-tiba, Tijah masuk ke dalam bilik aku. 



Friday, 17 June 2011

Sebab Kena Pakai Baju Renang Semasa Mandi Kolam






Kalau kita pergi kat mana-mana hotel, mesti akan ada arahan seperti ini.

No t-shirt, no jeans. Only swimsuit allowed here.

Oh, kenapa mesti dengan pakaian renang? Kenapa tak boleh berendam dalam kolam tu dengan baju t-shirt atau baju kurung? Why? Why?

Disebabkan kita semua keliru dengan semua ini, tepat jam 11 aku telah bertolak ke sebuah hotel terkenal yang mempunyai beratus-ratus hektar kolam di seluruh hotel dan kondo semata-mata untuk berjumpa dengan Mr. Pul (pemilik kolam).

Aku : Hello, Mr Pul. My name is Mushroom. (sambil berjabat tangan dengan Mr Pul.)

Mr Pul : Hey you! What the fungi you come here?

Aku : Rilex Mr Pul. I'm coming to interview you.

Mr. Pul : Oh, sure! Take a seat.

Aku : Thanks Mr. Pul. (terus duduk kat tepi kolam bersama Mr Pul sambil kaki berendam dalam kolam.) So, can we start now?

Mr Pul : Sure! But can we talk in Malay? Because sometimes my English is broken. You know, my name is not Mr Pul but Encik Saiful. I'm Malaysian so we must speak Malay.

Aku : Berlagak. Nama nak macam mat salleh. Konon Hot Setaplah tu. Okey, straight to the pointlah. Kenapa kalau kat hotel, nak mandi kolam, mesti kena pakai baju renang? Ramai pengunjung yang tak setuju dengan syarat ni.

Mr Pul : Okey, sebab yang pertama kenapa kena pakai baju renang masa mandi kolam kerana kita utamakan ciri-ciri keselamatan. Kalau pakai T-shirt, gerenti lemas punya.

Aku : Eh, kenapa pulak?

Mr Pul : Yela, T-shirt besar, tidak mengikut bentuk badan seperti baju renang. Kalau sekali kau terjun kat dalam kolam tu, mahu tak lemas? Sebab T-shirt tu nanti kembang dan menggelembung-gelembung masa dalam air. Kalau gelembung je tak apa. Ni gelembung dan tersangkut kat celah-celah penyedut kolam tu, tak ke lemas.

Aku : Oh, yeke Mr. Pul. Tak munasabahlah.

Mr Pul : Ah! Lantak akulah. Sebab kedua kena pakai baju renang kerana mahu tarik pengunjung ke kolam renang. Contoh bila girls yang Hot Setap mandi pakai bikini, mesti pengunjung lelaki yang gatal anu nak mandi kolam jugak. Macam hotel aku ni, kalau nak mandi kolam kena bayar tau. Untung tahu kalau aku buat syarat macam ni.

Aku : Fikir nak untung je.Tapi akhirat tak fikir. Patutlah hotel Mr Pul ni banyak mat salleh je. Apa lagi sebab kena pakai baju renang masa mandi kolam?

Mr Pul : Lagi satu, aku tak naklah nanti bila pengunjung aku pakai baju t-shirt, boleh pulak colour baju dorang tu luntur kat dalam air kolam aku. Kalau baju dia colour merah, tak ke nanti pangunjung aku yang lain menggelabah sebab dorang akan sangkakan yang itu ialah darah.

Aku : Tapi Mr. Pul, saya rasa dalam kolam Encik tu ada clorox kot. Tu luntur kan?

Mr. Pul : Jangan salahkan aku. Dorang yang main kencing je kat dalam kolam. Banyak air kencing akan menyebabkan warna baju dorang luntur. So, jangan saman aku.

Aku : Err. Menggelabah gila Mr. Pul ni. Okeylah Encik, saya blah dulu. Nyampah tengok rambut encik macam cendawan ni.

Mr. Pul : Apa ko kata? Macam cendawan?!! Beramboooosss!!!!

Aku : Berambus tu boleh. Air liur tu. (terus berlalu meninggalkan Mr. Pul)


"Apa pun alasannya aku tetap tak bersetuju nak pakai baju renang kat kolam. Tak sempoi langsung." - Mushroom



Wednesday, 15 June 2011

Wordless Wednesday #3






Tuesday, 14 June 2011

Google Chrome yang Fucking-Damn-Woww

     Haha! Semalam aku ada download Google Chrome. Aku agak jakun sikit sebab aku lepas download je terus main tukar-tukar themes. Dah tu pulak aku pergi download segala apps yang ada. Haha. Batak! Batak!

     Aku agak kolot sikit sebab korang dah download dulu cuma aku je yang baru je nak download. Hehe. Maklumlah, semalam baru je sampai seru! (Banyak tanda seru menunjukkan aku excited! Haha!)

     Maafkan aku kerana agak menggelupor sikit. Kat sini aku nak tunjukkan bakat yang terperam. Terperam ya, bukan terpendam. Hehe.

Oh buruknya!

Argh buruk gila!
Peh silau!

Demn! Perasan+Buruk!
   
    Haha! Burukkan. Aku saja je buat buruk-buruk. Sebab aku kurang gemarlah kalau bab-bab kena puji ni. *tangan ke dada, mata ke atas*

     Aku buat ni pakai Sketchpad ehsan dari Google gak. Haha! Kata jakun kan.

Macam ni lah rupa menatang tu.

     #Okbai. Tu je. Saja buat penuh entri.


Mengejar Fiyan #3

     Aku terkejut. Terus aku berenang-renang ke arah Esya.  Esya yang memahami terus mengajak aku pulang ke hotel. Aku turutkan sahaja.

     “Fiyan, kenapa kau masih nak fikirkan dia lagi? Dia tu pernah meninggalkan kau kerana perempuan lain yang lebih cantik, lebih seksi dari kau. Kau janganlah nak ingatkan dia balik. Aku rasa, budak yang berenang dengan dia kat kolam tu pun anak dia. Entah-entah, dia tu dah kahwin dengan perempuan yang dia nak sangat tu sampai sanggup dia tinggalkan kau”, kata-kata nasihat daripada Esya sebentar tadi masih jelas lagi aku ingat dan kini ia terngiang-ngiang dibenakku.

     Aku berjalan sambil Esya memimpin tangan aku menuju ke arah hotel. Air mataku menitis tanpaku pinta. Apa yang mampu aku buat hanyalah berjalan dengan pantas dan tunduk supaya orang lain tidak sedar bahawa air mata aku sedang mengalir.

     Dalam keadaan basah, Esya membawa aku duduk disebuah bangku di tempat yang agak terpencil, jauh dari orang ramai. Hanya Esya sahaja yang menyedari bahawa aku sedang menangis.

     “Sebenarnya, saya sudah lama sukakan awak. Pertama kali saya pandang awak, masa tu awak tengah tersenyum. Sungguh, awak ni sangat cantik bila senyum macam tu. Sudi tak awak jadi girlfriend saya?”, kata-kata lamaran daripada Azrai mengganggu mindaku membuatkan hati aku tidak merasa tenang.

     “Selamat hari jadi, Fiyan! Nah, Azrai hadiahkan Fiyan sekotak coklat berbentuk love. Yan suka tak?,” air mata aku terus mengalir. Dia tahu kesukaanku. Kotak coklat itu masih lagi aku simpan elok di rumah.

     “Fiyan, janganlah menangis. Rai tak suka tau tengok Yan menangis. Tak comellah macam ni. Kena reject kerja je pun. Nanti Rai belanja Yan aiskrim, okey? Alo bucuk-bucuk”, Azrai sangat manjakan aku dan dia sanggup buat apa sahaja asalkan aku tersenyum kembali.

   “Azrai janji tak tinggalkan Fiyan”, air mataku mengalir lagi deras tatkala mengenangkan janji dia yang satu ni.

     Esya memeluk tubuhku. Memberikan aku kekuatan supaya aku merasa tenang. Bodohnya aku mengeluarkan air mata hanya kerana Azrai yang sudah pun mempunyai keluarga sendiri.

     “Fiyan, janganlah menangis lagi. Sebab tu aku tak nak bawak kau masuk bilik. Nanti apa pulak mak bapak kau cakap bila nampak kau menangis macam ni”, pujuk Esya. Satu-satunya sepupunya yang amat rapat dengan aku.

     “Tapi Esya, kenapa dia tinggalkan aku?”, aku bersuara dalam nada yang sebak.

     “Sudahlah tu Fi....”, tidak sempat Esya menghabiskan bicara, tiba-tiba ada satu suara yang mencelah.

     “Maafkan Azrai.”


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


     Aku memandang Azrai yang sedang berdiri tegak di hadapan kami. Cepat-cepat aku mengusap air mata lalu aku beredar meninggalkan tempat itu. Azrai dengan pantas menghalang aku daripada pergi dengan memegang erat tanganku.

     Aku memandang Azrai dengan mata yang sembap akibat menangis kerana perkara yang bodoh. Aku memandang Esya dengan harapan dia membantu aku tapi Esya hanya mampu berdiri dan membalas pandanganku saja.

     Aku tidak boleh berdiam diri. “Kau tak tahu mana halal dan haram? Lepaskan tangan aku! Kau tak berhak menyentuh aku sebab aku bukan isteri kau! Sekarang kau pergi dari sini dan jangan jumpa aku lagi hanya kerana kau nak sentuh aku je”, marahku terhadap Azrai.

     Dengan pantas Azrai melepaskan tanganku. Aku terus berlalu pergi meninggalkan Azrai tanpa sepatah kata pun.

    Setibanya aku di bilik hotel aku terlupa akan Esya. Aku telah meninggalkan Esya bersama Azrai!


Monday, 13 June 2011

Mengejar Fiyan #2

     Aku duduk di koridor. Kegelapan malam membuatkan aku tidak dapat melihat apa-apa di hadapan. Hanya telingaku sahaja yang dapat menangkap bunyi ombak laut yang menghempas ke pantai. Sesekali angin meniup rambutku sehingga menutupi mataku. Aku mengikat rambutku yang ikal panjang ke bahu dengan menggunakan getah rambut.

     “Apa yang Fiyan menungkan?”,dengan pantas, aku memandang ke kiri. Aku tersenyum. Ibu.

     “Tak ada apa-apalah, bu”, aku memandang ke langit melihat bulan dan bintang yang ditutup awan. Mungkin itu satu petanda yang hujan akan turun tidak lama lagi.

     Tijah hanya berdiri di pintu. Asyik memandang aku dan berharap agar aku memberikan satu jawapan yang benar tapi satu kekecewaan yang dapat aku berikan. Tijah masuk semula ke dalam.



Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



     Hari ini merupakan hari kedua aku berada di sini. Selepas sarapan bersama keluarga, aku terus duduk di sebuah kerusi yang berbumbungkan pohon yang rendang. Aku memandang ke arah kolam sambil menongkat dagu.

     Esya yang sedang duduk di sebelah aku sambil melayan lagu Hotel California di MP3nya memandang aku. Mungkin setiap bait-bait lirik dia tidak menghayatinya sebaliknya hanya memandang aku yang sedang bermenung.

     Risau dengan keadaan aku, dia mematikan MP3nya, “Esya kenapa dengan kau?”

     Aku terus bersuara tanpa memikirkan apa-apa, “kau rasa dia dah kahwin?”

     Esya tidak mengerti. Tanpa rasa malu dia bertanya lagi, “siapa yang dah kahwin?”

     Aku memandag wajah ayu Esya. Jelas terpancar kebimbangan pada wajahnya.

     Aku menghela nafas panjang dan menceritakan apa yang terbuku, “semalam, semasa di kolam....”



Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



     Aku merasa lega setelah aku menceritakan segalanya kepada Esya sebentar tadi. Memang betul kata orang, kalau ada masalah, kita harus meluahkannya kepada orang yang kita percaya. Barulah rasa lega di hati. Selepas aku berkongsi masalah aku, Esya dengan senang hati mengajak aku mandi laut pula hari ini. Memang cukup menggembirakan apabila aku bisa melakukan hal seperti anak-anak kecil.

     Kami ketawa-ketawa riang sambil Esya mengejar aku. Aku terus berenang dan berenang agar Esya tidak dapat menangkap aku. Tiba-tiba, aku terlanggar sesuatu. Sesuatu itu adalah seseorang. Dia timbul dari dalam laut selepas berendam di dalam air masin itu.

     Aku yang terkejut terus meminta maaf dari seseorang itu tanpa melihat wajahnya.

     Tiba-tiba satu suara garau mengetuk gegendang telingaku, “Fiyan?”

    Lantas aku memandang muka seseorang itu.





Sunday, 12 June 2011

Hubungan Songsang - Gay




     Sekarang ni, tak hairanlah kalau lelaki ramai yang jadi gay. Aku terfikir jugak pasal benda ni. So, bagi pendapat aku, antara sebab lelaki jadi gay ni mungkin sebab:

1.  Tak cukup kasih sayang daripada seorang ayah. Maka, dia pun mencari kasih sayang daripada seorang lelaki seterusnya menjadi gay.

2.  Tak puas buat romen dengan perempuan sebab lubang tutt dah besar sebab suka beromen secara rambang. Oleh itu, lelaki pun beromen / meliwat dengan lelaki yang lebih sedap dan ketat lubangnya.

3.  Muka perempuan takde yang jambu. Maka, dia pun mencari lelaki yang bermuka jambu untuk dijadikan kekasih dan seterusnya menjadi gay.

     Hanya tiga sebab je yang terlintas difikiran aku sebab aku bukannya gay nak senaraikan banyak-banyak.


boleh percaya tak?



Saturday, 11 June 2011

Mengejar Fiyan #1

     Aku menarik nafas lega. Setelah menempuh perjalanan hampir tiga jam, akhirnya aku sampai juga ke destinasi yang dituju, Hotel Tropick Resort. Istimewanya hotel ini ialah ia berdekatan dengan sebuah lautan yang cantik. Amat cantik walaupun tempat ini bukanlah sebuah pulau.

     Aku memandang ke sekeliling. Mataku tertancap pada sebuah kolam yang besar. Terdapat ramai pengunjung di sana yang sedang bermandi-manda, tidak kira umur dan bangsa. Lantas aku membisikkan sesuatu di telinga sepupuku, Esya.

     “Esya, petang nanti teman aku pergi mandi kolam, okey?”, Esya memandang aku. Tidak sempat dia berkata apa-apa, ayahku tiba-tiba mencelah.

     “Fiyan, kau bergosip apa lagi tu? Angkat barang bawak masuk bilik”.

     Aku tanpa sebarang bantahan terus mengangkat barang-barang masuk ke dalam bilik hotel.



xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



     Selepas aku mengemaskan barang-barang aku di dalam almari, aku terus berbaring di sebelah Esya yang sedang asyik melepak di atas katil dengan MP3 kesayangannya. Aku menarik earphone kanan yang ada di telinganya.

     Esya terkejut dan bersuara, “kenapa kau ni?”.

     Aku cuma tersengih-sengih macam selipar koyak. Sambil berbaring aku membuat gaya kuak lentang di atas katil.

     Esya yang memahami maksudku yang mengajak dia mandi kolam terus membantah, “tak naklah aku pergi mandi kolam. Malu siot. Kita dah besar”.

     Aku duduk bersila di sebelah Esya dan terus merayu, “come on-lah Esya. Jomlah. Please. Tak kan kau nak melepak dengan MP3 kau je? Benda tu kat rumah pun boleh buat. Sekarang kita kat hotel. Kita lepak kat kolam, lepas tu kita lepak kat laut pulak”.

     Esya memandangku. “Oh, Esya! Please bebeh”, rayuku.



xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



     Aku terus menjejakkan kaki aku ke dalam air tatkala aku dan Esya sudah pun tiba di kolam. Sejuk! Aku memandang sekeliling. Memang ramai orang. Kanak-kanak pula menjerit riang lebih-lebih lagi apabila berpeluang bermain gelongsor air.

     Aku memandang ke arah Esya yang berada di belakangku, “weh, sinilah masuk”.

     Esya hanya menggeleng. “Bajet cunlah tu! Sebab tu kau tak nak mandi sekali kan?”, getusku di dalam hati.

     Terus aku menarik Esya masuk ke dalam kolam. Habis basah kami berdua. Kami hanya ketawa tanpa mempedulikan orang-orang sekeliling.

     “Jahatlah kau, Fiyan”, Esya mula bersuara selepas puas ketawa.

     Aku hanya mampu tersenyum sehingga menampakkan baris gigiku yang putih tersusun. Tiba-tiba, mataku tertarik pada seorang jejaka berbaju biru yang sedang berseronok berendam bersama seorang kanak-kanak perempuan. Bibirku tidak mengukirkan senyuman lagi.

Bersambung...






Wednesday, 8 June 2011

Wordless Wednesday #2



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...