Sunday, 11 September 2011

Kebanyakkan Perempuan Boleh Dipercayai Berbanding Lelaki

hah, lelaki! dah ada awek pun masih nak usha lain.

     Ini mungkin isu debat. Pada zaman sekarang ni, apa-apa hal, memang tak dapat dinafikanlah, golongan perempuan ni lebih / boleh dipercayai. Kalau nak diharapkan lelaki, oh! Maaflah, aku tak mahu cakap. nanti ada pulak yang menghentam aku. Jangan saman aku! Hehe.

     Aku tak nak lah buat intro panjang-panjang. Kalau boleh aku nak terus kepada topik ini. Aku boleh bagi pendapat aku sendiri mengapa perempuan ni boleh dipercayai. Berdasarkan apa yang aku perhatikan :


  1. Terdapat satu kelab atau pertubuhan di mana ia baru ditubuhkan (argh, ayat macam cilake). Paling senanglah, kat sekolah. Para pelajar mendaftarkan diri dalam kelab yang dorang minat. First day datang, mesti ada pemilihan ahli jawatan kuasa (AJK). Dan terang-terang, bila bab pemilihan bendahari, mesti perempuan yang akan dipilih kebanyakkannya. Ini kerana, perempuan ni boleh dipercayai sebab dorang ni amanah, jujur. Kalau bab pegang-pegang duit ni serahkan je kepada perempuan. Kalau nak harap lelaki pegang, hmm, boleh percaya ke? Kang lesap pulak duit tu.
  2. Kalau orang kaya, kat rumah mesti ada pembantu rumah punya atau senang orang panggil, bibik. Biasanya bibik ni daripada golongan perempuan saja. Mana ada bibik lelaki kan. Kenapa majikan suka ambik bibik perempuan? Sebab perempuan boleh dipercayai. Kalau lelaki tu tenaga je lebih tapi nak kemas rumah memang taklah kan sebab malas dan tak boleh dipercayai. Tup-tup, rumah tak berkemas, makan gaji buta, bini orang (bini majikan) yang dirogol. Hehe.
  3. Perasan tak, ada sesetengah tempat belajar seperti sekolah dan IPT (selalunya sekolah), bila perempuan nak pergi tandas berdua, cikgu akan benarkan. Tapi kalau lelaki nak pergi ke tandas berdua, cikgu tak benarkan. Ini sebab cikgu tak percaya bahawa lelaki pergi tandas berdua-duaan dan mesti dia akan terfikir-fikir kenapa. Yela, lelaki ni kan berani. So, perlu ke nak pergi ke tandas berdua di siang hari? Gay ke apa? Ops. Taklah kan. Tapi mungkin mana tahu nak merokok bersama ke? So, memang lelaki ni tak boleh nak dipercayailah walaupun mahu ke tandas. Bukan nak buang air tapi nak merokok. Hoho! Tapi perempuan kebanyakkan pergi tandas sebab nak tengok cermin je. Haha!
  4. Perempuan kalau bab bercinta kebanyakkannya boleh dipercayai. Mengapa? Well, perempuan ni sweet duh! Kalau bab tarikh lahir, tarikh ulang tahun dan apa saja tarikh yang berkaitan semuanya perempuan yang ingat tapi lelaki ni asyik lupa je. Tapi tu takde kena mengenalah dengan boleh dipercayai atau tidak. Tapi pernah tak dengar "women give sex for love, men give love for sex"? Perempuan ni kalau bercinta, bercinta tahap habisanlah. Sungguh-sungguh punyalah. Sampaikan berikan ehem hanya kerana cinta. CINTA! Bukan kerana suka-suka. Sebab perempuan ni kalau dah sampai cinta sepenuhnya, dia percaya sepenuhnya, dia akan berikan apa sahaja (tapi tolonglah jangan buat kalau anda belum menikah lagi). Maknanya, perempuan ini lebih jujur dan boleh dipercayai dalam hubungan berbanding lelaki yang hanya tahu nak seronok je dengan awek.
  5. Suka lepak dengan memberkan? Cuba perhatikan perbualan dorang. Kalau lelaki ni berborak dengan perempuan, asyik nak membongak (menipu) je. Tak boleh nak percaya sangat apa yang lelaki ni cakap. Dorang rasa diri tu cukup cool lah bila menipu. Ya, mungkin bergurau. Tapi yang perempuan ni percaya je apa yang lelaki tu guraukan. Dorang seronok dapat menipu wanita ni. Seronoklah dapat bahan orang. Tak gitu? Lelaki tak boleh nak dipercayai sangatkan?

Mari kita lihat survey mengapa perempuan tidak percaya kepada lelaki zaman sekarang:

"sebab lelaki sekarang banyak melakukan perkara2 yang menghakiskan kepercayaan perempuan kepada mereka..."

"Bukan tak percaya pada lelaki tapi meragui kejujuran lelaki........
Mungkin melalui pengalaman yang dikecewakan lelaki..........
tak boleh salahkan perempuan 100 peratus kan selaluny lelaki yang suka buat hal............
Apapun untuk kaum hawa berhati-hati lah untuk mengenali lelaki........"

"bukan tak percaya, tapi kena berhati-hati...
ye lah, lelaki sekarang ramai yang aggp, tak kesah lah, ramai lagi perempuan kat dunia ni, lagipun perempuan ramai...
hehehehehe...
banyak sangat kes yang boleh m'hpuskn kepercayaan kaum perempuan kat lelaki..."

"bukan tak percaya tapi melalui pengalaman dan pemerhatian orang lelaki susah nak dipercayai...kawan lelaki saya sendiri pun mengaku macam tu...dia kata dalam sepuluh yang lelaki cakap kadang-kadang satu saja boleh percaya...."

"Boleh tak ana katakan...sebaik manepun lelaki zmn sekarang...kita tak boleh percaya...Syaitan berada di mana-mana... nafsu pun ada....
Berdasarkan pengalaman pun ana boleh kata bgtu....
Waktu ana jahil tentang "couple" ana pernah bercouple...memang lah jaga adap semua...tapi couple tu tak ada dalam islam....
Susah nak percaya lelaki sebab ada certain mereka ini mudah berubah....janji beria...tunai tak pernah....
Tapi...perempuan pun ada juga macam itu...jadi...fair dan square.."

"lelaki sekarang ego sebab ramai perempuan dok berebutkn mereka.
hampeh melampau2..eeee"


     Ha, itulah dia. Korang fikirlah sendiri. Tapi zaman sekarang ni, lelaki atau perempuan dah lebih kurang je. Selagi tak matang, selagi itulah nak menipu je kerja. Aduiiiii.

Sumber survey  : ukhwah.com

4 comments:

miratun madihah said...

sekarang lelaki perempuan sama je yang tak sama jantina je. hehe

meaw said...

rasa tu dulu,bila di suryveykan balik,bila ditilik balik dalam kehidupan seharian meaw, lelaki perempuan sama je....

budaksetan said...

gua baik,sumpah *sambil buat muka serius*

Wan said...

Saya tak setuju,perempuan sama je mcm lelaki zaman sekarang ni.. Hati je yg membezakan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...